Apakah Harus Pakai Iklan Untuk Jual Produk Digital

Apakah Harus Pakai Iklan Untuk Jual Produk Digital

Kunci penting dalam sebuah bisnes adalah trafik. Trafik itu adalah pengunjung. Terdapat dua cara untuk mendapatkan trafik iaitu cara percuma dan cara berbayar.

Jadi soalan perlukah pakai iklan untuk jual produk digital ini saya jawap dengan penjelasan di bawah dahulu.

Iklan mendatangkan trafik dengan tertarget dan cepat

Dengan mengiklankan produk digital dengan cara berbayar baik itu Facebook Ads ataupun Google Ads Anda dapat menjangkau leads yang tertarget dan relatif lebih cepat berbanding hanya berharap pada trafik organik(percuma).

Bayangkan, Anda boleh target orang yang sudah bekerja dengan pendapatan sekian, dengan pekerjaan tertentu, tinggal di mana, umur berapa dan banyak lagi.

Baca Juga: Macam Mana Cara Mempromosikan Produk Digital Di You Tube

Selain dari itu dengan iklan berbayar kita dapat melakukan follow up secara automatik dengan Retargeting Ads / Remarketing Ads. Follow up adalah hal yang penting jika kita tidak melakukan hal ini maka kita meninggalkan duit di atas meja.

Jadi perlukah pakai iklan untuk jual produk digital?

Jawapannya adalah wajip.

Lantas berapa modal yang perlu kita siapkan di awal untuk mempromosikan produk digital ini? Secara peribadi dulu saya menyiapkan dalam RM50-RM100 di awal dulu untuk tujuan belajar. Jangan takut untuk mengalami kerugian di awal kerana semua itu adalah pembelajaran.

Menurut Anda apakah penting mengiklankan produk digital dengan cara berbayar? Komen di bawah.

Leave a Comment